27 Nisan 2017 Perşembe

AliExpress Üzerinden Alışveriş Yapmak

AliExpress Üzerinden Alışveriş Yapmak

NELERE DİKKAT EDİLMELİ İŞTE ÇÖZÜM


Uzun süredir AliExpress üzerinden alışveriş yapmakla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyordum. Kesin bilgiler aktarabilmek için 10’a yakın ürün aldım. Hatta aldığım bir ürünün gönderiminde sıkıntı çıktı ve dispute açıp geri ödeme aldım. Bu yazıda da sizlere AliExpress üzerinden alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenleri, herhangibir siparişten sonra neler yapılması gerektiğini, siparişinizde sorun çıkarsa neler yapmanız gerektiğini elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Hoş internet ile çok fazla haşır neşir olmayan bir insan yurtiçi e-ticarete bile sıcak bakmazken yurtdışından alışveriş yapmaya hiç sıcak bakmayabilir. Fakat şunu söyleyebilirim ki kargo süresi dışında yurtiçi alışveriş ile arasında fazla bir fark bulunmuyor. Hatta avantajları bile mevcut. Buradaki yazımda da kitaplarınızı internet üzerinden almanın faydalarından bahsetmiştim.



AliExpress Nedir?
İlk olarak AliExpress’in ne olduğundan bahsedeyim. AliExpress GittiGidiyor tarzı kullanıcıların satış yaptığı bir alışveriş sitesi. Site üzerinden aldığınız ürünlerin çoğu Çin’den gelmekte. Kısacası Çin malı diyebiliriz. Tabi bunun yanında orjinal ürünler de mevcut. Yapılan alışverişler havuz sistemine dayanıyor. Bir ürünü beğendinip satın aldınız, ödemeyi yaptınız, ödemeniz bir havuza aktarılıyor. Ürün elinize geldiğinde onay verdiğinizde havuzdaki para satıcının hesabına aktarılıyor. Eğer aldığınız ürün sorunluysa dispute açıp satıcının da onaylamasıyla ödediğiniz parayı geri alma imkanınız da var.
AliExpress’in en faydalı yanı ise Türkiye’de satılan 20 TL’lik bir ürünü AliExpress’te birkaç dolara bulabiliyor olmanız. Çin’de desek de yanlış olmaz sanırım.
AliExpress Üzerinden Neler Getirtemeyiz?
Birkaç aydır yaptığım araştırmalara göre aşağıdaki maddelerden herhangibirinin içerisine giren ürünler gümrükten geçmiyor.
  • €75 üzeri ürünler (vergisi verildiği takdirde gümrükten geçebildiği söyleniyor fakat denemedim)
  • Kozmetik ürünleri (her ne kadar gelmediği söylense de bayanlar çoğunlukla kozmetik alışverişi yapıyorlar)
  • Ateşleyici ve kesici ürünler
  • Sim kart takılabilen telefon, tablet vs. gibi ürünler
  • Sporcu gıdaları
  • Tütün ürünleri
  • Elektronik sigaralar
  • Aynı üründen aynı anda birden fazla verilen siparişler (aynı üründen aynı anda 4-5 adetten -ürünün boyutuna bağlı olarak ürün sayısı değişebilir- fazla sipariş verildiğinde ticarete girdiği düşünülerek gümrükten geçmediğini duydum, yine de vergisi verildiği takdirde teslim alınabiliyor)
  • Ayakkabılar (70 TL civarında gümrük vergisini ödediğiniz takdirde alabiliyorsunuz. Nike, Adidas gibi markalarun ayakkabıları problem çıkarabiliyor.)
Satıcılara Nasıl Güvenebiliriz?
Bu tarz sitelerden alışveriş yapanların sorun olarak baktığı en büyük şeylerden biri satıcının güvenilir olup olmadığı. Acaba aldığım ürünü yollar mı, yollarsa hatalı mı yollar diye düşünebilirsiniz. Bunun için sitenin satıcılara vermiş olduğu feedback skoru ve pozitif feedback denen iki oran var. Feedback skoru 1000 üzeri ve pozitif feedback yüzdesi 95 üzeri ise satıcının güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. 

Aldığımız Ürünlerin Kargolanması Nasıl Oluyor?
AliExpress üzerinden alacağınız birçok ürün free shipping olarak yani ücretsiz kargo ile gönderiliyor. Tabi yine de ücretsiz kargo olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Sipariş ettiğiniz ürün satıcı tarafından kargoya verildiğinde satıcı ürünün izleme numarasını (tracking number) sipariş sayfasına ekliyor. Kargo takibini ise birkaç gün içinde yapabiliyorsunuz.
Siparişinizin detay sayfasına girdiğinizde (ürünün teslimine kalan sürenin veya ürünün durumunun gözüktüğü sayfa) alt taraftaki logistics information bölümünde, kargo takip numarasının gözüktüğü yerin sağ kısmında siparişinizin hangi kargo firması ile gönderildiğini gösteren bağlantıya tıkladığınızda kargo takip numarası ile kargonuzun durumunu sorgulayabilirsiniz. Eğer sonuç çıkmıyorsa satıcı siparişinizi takipsiz kargo ile göndermiş olabilir.
1-2 dolarlık siparişlerinizde satıcı bazen siparişinizi takipsiz kargo ile gönderebiliyor. Bu gibi durumlarda kargo takibi yapamıyorsunuz. Siparişiniz Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra PTT aracılığıyla evinize kadar geliyor. Fakat takipsiz kargo ile gönderilen siparişleri genellikle PTT görevlileri zilinize basıp bu size gelmiş demiyor. Ya apartman kapınıza bırakıyor, ya bahçeye bırakıyor. İyi birine denk gelirseniz posta kutunuza da bırakabiliyor. Genellikle siparişiniz Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra kargo takibini PTT üzerinden yapabiliyorsunuz fakat takipsiz gönderilerde PTT’nin internet üzerinden kayıt tutmadığı da olabiliyor. Benim aldığım ürünler ortalama 3 haftada elime ulaştı. En erken 7 günde en geç 25 günde… Yalnız bu süreler değişkenlik göstermekte. Bazen 60 günde siparişiniz elinizde olurken bazen 5 günde bile elinizde olabiliyor.
Not: Sipariş verirken kargo firması olarak China Post Air Mail‘i seçerseniz kargo takibi yapabilirsiniz. Ücreti ise yaklaşık 2-3 dolardır. Bu şekilde alım yaptığınızda PTT görevlileri siparişinizi direkt size teslim edeceklerdir.
Aşağıdaki bağlantılardan da kargo takibinizi yapabilirsiniz.
http://track-chinapost.com/startairmail.php – R ile başlayıp CN ile biten izleme numaralarını bu bağlantıdan takip edebilirsiniz.
http://www.17track.net/en/result/post.shtml – Birçok kargo firmasının takibini bu site üzerinden yapabilirsiniz.
http://www1.ptt.gov.tr/tr/interaktif/kayitliposta_yeniweb221214.php – PTT’nin kargo takip sitesi, detaylı olarak olmasa da buradan da kargo takibi yapabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/ptt-gonderi-takip – Burası ürünün Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra detaylı olarak takibini yapabileceğiniz site.
Ürün Arama Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Saleduck indirim kuponu sitesinden AliExpress kupon kodları bulabilir, ekstra indirimli ürünlere ulaşabilirsiniz.
AliExpress’ten önemli konulardan biri de ürün aramadır aslında. Aradığınız ürünün satıcısı hem güvenilir olmak zorunda, hem en ucuz ürünü bulmalısınız hem de ücretsiz kargo olmak zorunda. Tüm bunlar arama yaptıktan sonra birkaç filtre aracılığıyla yapabilirsiniz.


Yukarıdaki resimde telefonum için kapak araması yaptım. Arama yaptıktan sonra Free Shipping1 Piece Only ve Ratings kutucuklarını işaretledim. Free Shipping sadece ücretsiz kargo olan ürünleri listeledi. 1 Piece Only 1 adet satılan ürünleri listeledi. Ratings ise feedback skoru yüksek olan satıcılardan düşük olan satıcılara doğru listeleme yaptı. Burada fiyatı en düşük olan ürünleri en başta da listelettirebilirdik fakat çoğunlukla bu ürünlerin satıcılarının feedback skorları düşük olduğu için yukarıdaki şekilde listeleme yapmanız daha iyi olacaktır.
Satıcılarla İletişime Nasıl Geçebiliriz?
Öncelikle biraz İngilizceniz varsa translate yardımıyla kolaylıkla satıcılar ile iletişime geçebilirsiniz. İster sipariş sayfasının altındaki mesaj kutusu aracılığıyla isterseniz satıcı online ise satıcının ismine tıklayarak anlık olarak iletişim kurabilirisiniz.
Birkaç Güvenilir Satıcı
Saat alışverişleriniz için (satmış olduğu saatler orjinaldir) – TimeZone
Gümüş bayan takıları için – only jewelry Co., Ltd.
Telefon kılıfları için – K-Tech




Disqus Yorumları Yükle

0 yorum

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *